Junior adviseur / trainee ruimtelijke ontwikkeling
Jong professionals programma & Ruimtelijke ontwikkeling
Interview Thijs en Dennis – adviseurs Strategie & leefomgeving
Onze kracht ligt in het begeleiden van organisaties in veranderingen. We zetten mensen in hun kracht, zodat ze kunnen blijven doen waar ze goed in zijn.
Thijs en Dennis, beide adviseurs Strategie leefomgeving bij NCOD, brengen frisse wind met zich mee als starters. Thijs stapte in oktober 2022 aan boord, terwijl Dennis in augustus 2023 de NCOD-familie kwam versterken. Tijdens dit duo-interview nemen we een diepe duik in wie Thijs en Dennis zijn en wat hen drijft in hun werk.
Thijs: "Bij NCOD houd ik me voornamelijk bezig met de omgevingswet en ik kijk ernaar uit om ook werk rondom de energietransitie op te pakken. Na mijn studie Sociale geografie en planologie, bracht Suzanne, een collega van Strategie & leefomgeving, mij in contact met NCOD. Door haar werd ik enthousiast over de mogelijkheden. Werken bij een adviesbureau sprak me aan vanwege de brede ervaring die je snel opdoet bij verschillende opdrachtgevers om je horizon te verbreden."
Dennis: "Samen met mijn vriendin woon ik in Ede. Ik ben afgestudeerd in HBO-bedrijfskunde, waarbij ik een aantal opdrachten in het fysieke domein heb gedaan. Na mijn studie startte ik als financieel adviseur bij een ander adviesbureau in de zorgsector. Toch haal ik meer energie uit de projectmatige kant en miste ik het fysieke domein. Vandaar mijn overstap naar NCOD-Strategie & leefomgeving vorig jaar."
Dennis: "Momenteel doe ik opdrachten bij gemeente Brunssum en de RUD Utrecht. Bij Brunssum ben ik projectleider Omgevingswet. Voor januari 2024 hielden we ons vooral bezig met de implementatie van de wet en het voldoen aan de minimale eisen. Na januari hebben we een programma en team opgericht om eventuele problemen te tackelen, waarbij we kijken naar de effecten van de wet en waar we moeten bijsturen. In deze opdracht ligt de focus op het begeleiden van het project en werk ik samen met twee andere collega’s van NCOD. Bij de RUD werk ik als projectondersteuner Omgevingswet. Ik werk aan de implementatie van de wet, het maken van regionale werkafspraken- en instructies en het ‘Omgevingswet-proof’ maken van de communicatie."
Thijs: "Ik werk momenteel aan drie projecten. Sinds januari 2023 werk ik voor de gemeente Utrecht op een groot project. Een collega van NCOD is de projectleider op dit project en ik heb een ondersteunende rol. We houden ons bezig met het versnellen en verbeteren van het bouwplanproces. Dat is een uitdaging in een grote gemeente met veel stakeholders en verschillende belangen, maar dat maakt het ook weer heel interessant. Je werkt namelijk met een organisatie waar 6000 mensen werken en je werkt aan een proces waar 1000 mensen gebruik van gaan maken.
Daarnaast ben ik projectleider in de provincie Drenthe, waar we de planketen onder de Omgevingswet herzien. De focus ligt vooral op samenwerken en het proces slimmer inrichten. Daarvoor organiseren we onder andere sessies om medewerkers mee te nemen in een veranderde werkwijze.
En bij mijn derde project werk ik aan participatiesessies met een andere vakgroepcollega van NCOD."
Thijs: "Ik ben blij met de ervaring en kennis die ik hier heb opgedaan in anderhalf jaar. Maar bovenal waardeer ik de vriendschappelijke sfeer bij NCOD. De sfeer is warm en goed en je kunt gemakkelijk bij de directie aankloppen als dat nodig is. Daarnaast is het werken in duo's op opdrachten echt een pluspunt."
Dennis: "NCOD biedt eindeloze mogelijkheden en vrijheid. Je kunt hier je ideeën uitwerken en je werk zelf indelen, waardoor een goede balans tussen werk en privé mogelijk is. Daarnaast zijn de contacten persoonlijk en leer je veel collega's kennen, ook buiten je eigen expertise en buiten het werk."
Thijs: "Ik geloof sterk in de persoonlijke aanpak. Elke opdracht vereist een unieke benadering. Soms hebben opdrachtgevers behoefte aan iemand die orde kan scheppen in de chaos, en dat is naast de persoonlijke aanpak waar ik me onderscheid."
Dennis: "Precies, onze kracht ligt in het begeleiden van organisaties in veranderingen. Dat betekent niet dat organisaties dat niet zelf kunnen, maar met onze kennis in combinatie met de ideeën van medewerkers van de opdrachtgever komen we vaak tot de beste oplossing. We brengen structuur en zetten mensen in hun kracht, zodat ze kunnen blijven doen waar ze goed in zijn."
Ik wil iets bijdragen aan het werkplezier van mensen en daarmee ook de maatschappij helpen.
Thijs, adviseur Strategie & leefomgeving
Thijs: "De tweewekelijkse samenwerkdagen met ons team en de vrijheid om eigen verantwoordelijkheden te dragen, maken het werken hier echt uniek. En de nauwe samenwerking met NCOD-collega’s van andere expertises is ook heel waardevol."
Dennis: "Ondanks de kleine omvang van NCOD (iets meer dan 200 medewerkers) is de interactie tussen collega's frequent. Een groot deel van ons team komt uit de omgeving van Utrecht, dus daar spreken we vaak af en zien we elkaar dus best regelmatig. Ook worden er binnen onze vakgroep en NCOD-breed veel leuke activiteiten georganiseerd.”
NCOD biedt eindeloze mogelijkheden en vrijheid.
Dennis, adviseur Strategie & leefomgeving
Dennis: "Het leukste vind ik dat je mensen van andere expertises spreekt en ziet en iedereen zijn of haar opdrachtervaringen deelt."
Thijs: "Ik moest wel even wennen aan de tijdsbesteding; iedere maand een vrijdag investeren in het programma is een flinke hap uit je tijd. Maar we hadden een leuke groep en de meeste trainingen waren echt nuttig. Dit bestond uit praktische en theoretische trainingen. Je wordt bewust van aspecten waar je eerder misschien niet aan dacht.”
Dennis: "Je krijgt als starter met weinig ervaring de kans om aan toffe projecten te werken, vaak met ervaren collega's. En de toegewezen buddy helpt je om snel je weg te vinden binnen NCOD."
Thijs: "Absoluut, de goede begeleiding en open sfeer maken het gemakkelijk om te leren, zelfs van fouten."