Blog & Kennis
Effectieve fraudeaanpak in de zorg
Toezicht handhaving ondermijning & preventie
Interview Maiwan en Peggy - handhavingsspecialisten THOP
Met ons werk kom je bijna achter elke voordeur in de gemeente.
In de schijnwerpers van het veiligheidsdomein staan Peggy en Maiwan. Twee bevlogen handhavingsspecialisten bij NCOD met een scherp oog voor rechtvaardigheid. Duik met ons mee in dit duo-interview, waarin Peggy en Maiwan vertellen over hun werk bij de vakgroep Toezicht, handhaving, ondermijning en preventie (THOP).
Maiwan: “Mijn werkzaamheden voor de gemeente Diemen richten zich voornamelijk op openbare orde en veiligheid, met een focus op woonfraude. Denk bijvoorbeeld aan de huisvesting van migranten. Tijdens mijn studie Integrale Veiligheid startte ik als ‘groentje’ bij NCOD en sindsdien heb ik me vrij snel kunnen ontwikkelen in dit vakgebied. Zo vonden we laatst een hennepplantage waar we al twee jaar naar op zoek waren. Dat geeft voldoening.”
Peggy: “Momenteel werk ik voor de gemeente Arnhem, waar mijn taken breder zijn dan alleen woonfraude. Ik werk bijvoorbeeld aan adresonderzoek en doe huisbezoeken. Na eerdere opdrachten in Amsterdam en Spijkenisse ben ik nu bijna twee jaar werkzaam voor Arnhem. Ook ik ben erg gegroeid in de afgelopen twee jaar. Binnen de gemeente weten verschillende partijen mij goed te vinden, denk aan politie, bouwtoezicht en veiligheid.”
Maiwan: “Onze vakgroep kan het verschil maken door onze krachten te bundelen en expertise te delen. Dat is wat onze vakgroep sterk maakt, in het bijzonder wanneer we met verschillende expertises vanuit NCOD samenwerken op een opdracht.”
Peggy: “Ik zit af en toe op huiselijk geweld en kinderbescherming. Dan ben ik trots als we zo'n klein meisje in de opvang krijgen. Opdrachtgevers kunnen onze kennis en expertise echt waarderen en inzetten voor hun vraagstukken. We laten iets waardevols achter waar zij echt iets aan hebben. Opdrachtgevers vragen regelmatig aan mensen uit onze vakgroep of ze vast in dienst willen komen, dat zegt ook wel iets over de kwaliteit die NCOD levert.”
Peggy: “Je wordt echt gezien als mens en niet als een nummer. Zo is er aandacht voor je verjaardag en wordt er aan de medewerkers gedacht met kerst door middel van een kaartje. Daarnaast weet iedereen altijd wie je bent en is iedereen heel toegankelijk.”
Maiwan: “Wat de vakgroep goed doet, is het binnenhalen van starters. Wij hebben veel jonge collega’s die net uit de schoolbanken komen. De nieuwe generatie krijgt daarmee echt een kans. Ook vind ik het heel leuk dat je nooit precies weet waar je terecht komt. Iedere gemeente doet het weer anders en heeft eigen regels.”
Achter je laptop onderzoek je iets en in de praktijk kan het heel anders zijn.
Maiwan: “Mijn drijfveer komt voort uit een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Ik ben gedreven om criminaliteit en ondermijning aan te pakken. Met ons werk kom je bijna achter elke voordeur in de gemeente. Je ziet veel. Niet alleen achter je laptop op kantoor, maar ook door het draaien van buitendiensten. Zie je bijvoorbeeld dat het niet goed gaat met iemand, dan zet je de BRP (Basisregistratie Personen) opzij en schakel je hulpverlening in. Achter je laptop onderzoek je iets en in de praktijk kan het heel anders zijn.”
Peggy: “Voor mij zijn het de kleine dingen die het verschil maken. Ik haal voldoening uit het helpen van mensen en het achterlaten van een positieve impact, zelfs in de meest alledaagse situaties.”
Peggy: “Met de verlenging van mijn opdracht ga ik een meer adviserende en coachende rol op me nemen. Mijn doel is om tegen het einde van het jaar mijn kennis en competenties over te dragen aan het team. Daarnaast werk ik samen met Zorg & support aan een workshop voor jeugdcriminaliteit, wat we uiteindelijk graag als product willen aanbieden bij de gemeente.”
Maiwan: “Mijn voorkeur gaat uit naar een operationele rol met meer adviserende taken. Maar nu wil ik vooral ervaring opdoen en mijn ‘rugzakje’ vullen. Dat is het voordeel van detachering, je kan experimenteren met verschillende rollen en functies.”