
Projectcasus
Afzien van een gesloten machtiging?
Zorg & support
Interview Gerlinde - jeugd- en gezinsprofessional en adviseur
Mijn ambitie is vooral dat ik eraan bij mag dragen dat jongeren en gezinnen goed of beter worden geholpen.
Gerlinde, werkzaam binnen de vakgroep Zorg & Support als jeugd- en gezinsprofessional en adviseur, brengt niet alleen haar expertise naar haar werk, maar ook haar passie voor een actieve levensstijl en maatschappelijke betrokkenheid.
Gerlinde is getrouwd en moeder van drie kinderen en erkent het belang van een goede balans tussen werk en gezin. Ze werkt parttime, waardoor haar kinderen zo min mogelijk naar de opvang hoeven. “Thuis zijn met mijn gezin vormt een belangrijk deel van mijn identiteit. In mijn vrije tijd geniet ik van tuinieren en hardlopen, activiteiten die mij helpen om mijn hoofd leeg te maken na een werkdag vol complexe gezinnen met moeilijke vraagstukken.
Het christelijke geloof speelt een belangrijke rol in mijn leven. Naast ons wekelijkse kerkbezoek vind ik het belangrijk om het geloof elke dag handen en voeten te geven. Ik ben actief betrokken bij de jeugdvereniging van mijn kerk, waar ik betrokken ben bij jongeren. We komen elke donderdag samen. Ik vind het leuk om met hen in gesprek te zijn, dingen met ze te ondernemen en ze zo een netwerk te geven. Het geeft mij ook weer een inkijkje in waar de generatie zich mee bezighoudt. Ik voel mij daardoor ook weer een beetje jong!”
Gerlinde is ook lid van het bestuur van Kinderzorg Utrecht, een stichting die zich inzet voor jongeren tot 23 jaar die een financieel steuntje in de rug goed kunnen gebruiken. Haar betrokkenheid bij deze organisatie weerspiegelt haar sterke verlangen om anderen te helpen en bij te dragen aan een rechtvaardigere samenleving.
“Het er zijn voor anderen en waar nodig helpen geeft mij energie en voldoening. Ik ben van mening dat mijn werk niet alleen draait om het vervullen van taken, maar ook om het ondersteunen van de mensen om mij heen. Deze toewijding aan anderen strekt zich uit tot mijn werk bij NCOD, waar ik me gewaardeerd voel en ruimte krijg om mijn passies en belangen na te streven.”
Anderen helpen, er zijn voor mensen om me heen, vind ik heel belangrijk. Ik wil ook geen 36 of 40 uur per week werken, omdat ik hier ruimte voor wil houden.
Gerlinde is sinds september 2023 werkzaam bij NCOD, nadat ze eerder ruime ervaring had opgedaan bij een gemeentelijk sociaal team en een jeugdzorgorganisatie. “Mijn beslissing om bij NCOD te komen werken, werd beïnvloed door mijn verlangen naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. Ik waardeer de diversiteit aan opdrachten die NCOD biedt en de kans om mijn kennis en ervaring op verschillende gebieden in te zetten. Je hebt hierin ook de ruimte om aan te geven wat bij jou past en wat je leuk vindt, maar je kunt ook juist net even iets anders doen en buiten je comfortzone stappen.”
“Eigenlijk is het doel bij elke opdracht om jezelf overbodig te maken, dat ze zonder jou weer goed verder kunnen, want je blijft nooit heel lang ergens werken. Dat is binnen de jeugdzorg soms wel lastig, voor de gezinnen is het niet altijd fijn als er veel gewisseld wordt en daar wil je eigenlijk juist een stabiele factor bieden. Het is daardoor heel belangrijk om het team sterker te maken door jouw aanwezigheid.
Eén van mijn opdrachten nu, binnen een gemeente in een sociaal team, is een goed voorbeeld daarvan. Vanuit beleid lag er de opdracht om een opvoedcursus te gaan starten in het dorp wat een hele afgebakende ´taak´ is. Dus sturing geven aan het proces en bedenken en organiseren wat hiervoor nodig is en met welke mensen. Het mooie vind ik ook om in de opstart van dit nieuwe aanbod mee uit te voeren en als de cursus eenmaal goed staat en draait kan ik eruit, en kan het team zonder mij verder.”
Ondanks dat NCOD-ers door het hele land zitten, wordt er veel gedaan aan verbinding. “NCOD werkt echt aan saamhorigheid met feestjes of activiteiten. Er is echt oog voor iedereen, denk bijvoorbeeld aan een kleinigheidje op je verjaardag of de directie die iedereen bij naam kent. Hoewel er hele verschillende mensen werken binnen NCOD, is iedereen even welkom.
Binnen onze vakgroep organiseren we drie keer per jaar een expertsessie. Die wordt elke keer door iemand anders uit de vakgroep georganiseerd met een thema waarvan we merken dat verschillende opdrachtgevers er tegenaan lopen. Door met elkaar en met externe experts naar een issue te kijken leer je veel van elkaar.”
Terwijl Gerlinde haar werkzaamheden voortzet bij NCOD, streeft ze ernaar om haar rol verder te ontwikkelen met meer impact op beleidsniveau. “Ik wil uiteindelijk een brug slaan tussen beleid en uitvoering, waarbij ik mijn kennis en ervaring inzet om ervoor te zorgen dat jongeren en gezinnen de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Vanuit mijn geloof is het belangrijk om mijn naasten lief te hebben. Ik heb het zelf goed, ben opgegroeid in een warm nest en ben gelukkig getrouwd, maar ik vind het heel belangrijk om mijn bijdrage te leveren aan de maatschappij. Zowel binnen NCOD als daarbuiten.”
Neem contact op met Gerlinde
Adviseur Zorg & support