Interview
Samen sterker: hoe Thijs en Dennis bijdragen aan verandering
Strategie & Leefomgeving
Projectcasus Strategie & Leefomgeving
Bij de RUD Utrecht worden momenteel twee innovatieve projecten geleid door Suzanne en Fleur, gericht op bodeminformatie en gezonde leefomgeving. Suzanne, als projectleider van het project Knooppunt Bodeminformatie, werkt met haar team aan een webkaart die essentiële bodeminformatie van de provincie en RUD Utrecht toegankelijk maakt voor lokale overheden. Fleur richt zich op de afhandeling van milieuklachten en de integratie van gezondheid in het VTH-proces, waarbij regionale werkafspraken worden opgesteld om gezondheidsrisico's beter te beheersen.
Suzanne: “Bij de RUD ben ik projectleider van het project Knooppunt Bodeminformatie. Binnen het project realiseren we samen met een team aan informatie en bodemdeskundigen een webkaart, waar bodeminformatie van de provincie Utrecht en de RUD Utrecht en bijbehorende documenten beschikbaar wordt gesteld.
Aanleiding voor het project was het veranderend broneigenaarschap die gepaard kwam met de ingang van de Omgevingswet: binnen een jaar moesten de gemeenten direct toegang hebben tot de bodeminformatie die toen nog verborgen stond in de bodeminformatiesystemen van de RUD Utrecht.
Daarnaast hebben ontzettend veel maatschappelijke opgaven te maken met wat er onder de grond gebeurd. Zo biedt de ondergrond draagkracht voor bouwopgaven, geeft het ruimte aan kabels en leidingen en is bodemenergie de sleutel om in 2050 van het aardgas af te zijn. Dit betekent dat naast de milieukundige kwaliteit, bodem en ondergrond een belangrijk onderdeel gaat zijn van het afwegingskader voor ontwikkelingen, aanpassingen en vernieuwing in onze fysieke leefomgeving. Daarbij gaat het niet langer alleen om gezond en veilig, maar steeds vaker ook over efficiënt, duurzaam en toekomstbestendig. Actuele en correcte informatie over de bodem en ondergrond is daarbij cruciaal.”
Fleur: “Bij de RUD ben ik projectleider op het gebied van gezonde leefomgeving. Dit doe ik op twee sporen;
Klachtenafhandeling in regio Utrecht: Het eerste spoor gaat over de behandeling van milieuklachten in relatie tot gezondheid. Onder de ketenpartners in regio Utrecht bestaat de behoefte aan duidelijkheid over de taakverdeling in het afhandelen van klachten met een gezondheidscomponent. Welke partij is verantwoordelijk voor de behandeling van welk type milieuklacht en naar welke ingang(en) moeten burgers aan de voorkant verwezen worden voor het indienen van een klacht?
Door samenwerkingsafspraken te maken kunnen ketenpartners elkaar sneller vinden, klachten beter afhandelen en zo gezondheidsklachten verminderen. Deze gerichte klachtenbehandeling maakt ook dat burgers zich beter gehoord voelen. Ze weten waar ze hun klacht moeten indienen en de klacht komt sneller terecht bij de partij die er iets aan kan doen. Daarnaast helpen regionale afspraken bij het monitoren van het aantal en type binnenkomende klachten, waardoor beter zicht is op overlast en hier actief op ingespeeld kan worden.
Integratie van gezondheid in het VTH-proces van RUD Utrecht: Aansluitend op deze werkgroep ‘Gezondheid & VTH’ zal ik in de loop van het jaar van start gaan met het inventariseren van de VTH-werkwijze bij RUD Utrecht. Vervolgens ga ik een werkwijze vormgeven waarin gezondheid wordt geïntegreerd. Mogelijk zal ik vervolgens ook een rol gaan spelen in de implementatie van deze werkwijze binnen RUD Utrecht."
Suzanne: “Bij het project Knooppunt Bodeminformatie hebben we vorig jaar de webkaart gerealiseerd. Momenteel staat hier bodeminformatie op die in beheer was van de Provincie Utrecht en de RUD Utrecht. Utrechtse overheden hoeven nu niet meer te mailen en bellen om deze bodeminformatie te verkrijgen, maar kunnen nu middels een eigen inlogaccount direct op de kaart de bodeminformatie inzien."
Fleur: “Op het gebied van gezonde leefomgeving zijn de afgelopen maanden in totaal drie ‘Gezondheid en VTH’ werkplaatssessies georganiseerd voor ketenpartners uit regio Utrecht (provincie, GGD, gemeenten, omgevingsdiensten, waterschap en de veiligheidsregio). De sessies hadden tot doel de huidige binnenkomst en behandeling van klachten te inventariseren en mogelijkheden te ontdekken voor een integrale klachtenbehandeling van potentiële gezondheidsrisico’s. Aan de hand van de opbrengst van de werkplaatssessies gaan we met een projectgroep over tot het realiseren van gedragen regionale werkafspraken over klachtenbehandeling, de daarbij benodigde producten en een plan voor het beheren en beheersen van deze samenwerking."
De samenwerking met de RUD Utrecht is ontzettend inspirerend. Bij de RUD Utrecht lopen van allerlei mensen rond. Van milieu toezichthouders tot beleidsmedewerkers energie en adviseurs ruimtelijke ordening. Daarnaast is de RUD Utrecht echt zo’n organisatie waar ze stappen durven te nemen en niet bang zijn om impactvolle keuzes te maken.
De combinatie tussen inhoudelijke deskundigheid en bestuurlijke daadkracht creëert een ideaal klimaat voor ons als projectleider en adviseur in de publieke sector.
Bij de RUD heb ik echt het idee dat we samen wat moois kunnen betekenen voor de maatschappij. Dat is natuurlijk ontzettend gaaf!
Suzanne, adviseur Strategie & Leefomgeving
Binnen NCOD ondersteunen we de publieke sector bij grote maatschappelijke veranderingen en innovatietrajecten. We bouwen aan de organisaties van morgen. Om dat te realiseren zijn we gewapend met organiserend vermogen, energie en kennis m.b.t. maatschappelijke uitdagingen en projectmanagement.
We hebben bij NCOD het voordeel dat we binnen de verschillende vakgroepen kennis hebben over alle domeinen waar de overheid mee te maken heeft. Dat betekent dat we ook bij collega’s die werkzaam zijn in andere domein te raad kunnen. Juist bij dit soort projecten waar organisaties te maken hebben met domein overstijgende onderwerpen.
Suzanne: “In mijn studietijd heb ik veel met GIS gewerkt Ik wist dus wat de mogelijkheden en de belangen waren. Daarnaast heb ik voor politieke partij Volt in Utrecht het beleidsplan voor digitalisering geschreven en bij Visma Roxit gewerkt als functioneel consultant en applicatiebeheerder voor het VTH zaaksysteem Rx. Mission. De combinatie van kennis over digitalisering in de overheid, GIS en informatiesystemen voor het ruimtelijk domein maakte dat dit project mij op het lijf geschreven was!"
Fleur: “Vanuit mijn studieachtergrond in Gezondheidswetenschappen kan ik mijn inhoudelijke kennis inzetten op dit verandervraagstuk. Hierbij maak ik de verbinding tussen mijn studieachtergrond in (preventieve) gezondheidswetenschappen en het ruimtelijke domein. Deze focus op gezondheid in de leefomgeving is van groot belang in de grootschalige inzet op preventie. Daarnaast zorgt de invoering van de Omgevingswet voor een stimulans bij overheidsinstantie om in te zetten op dit thema. Een mooie kans dus om bij te dragen aan deze ontwikkeling!"