
ETHOS-telling april 2024
Inzicht in dak- en thuisloosheid

En dan sta je 's ochtends op straat. Met in de ene hand wat laatste spullen in een plastic tas. In de andere de hand van je kind. Tegen de middag begin je te denken aan de avond. Waar gaan we eigenlijk slapen?
In het begin kunnen jullie nog wel eens bij vrienden op de bank overnachten. Maar nooit voor lang.
Moedeloos klop je aan bij de politie. Die sturen je weg "we zijn geen bemiddelingsbureau".
4 maanden lang slaap je in een tent op een camping en houd je je kind voor dat het een vakantie is. Van binnen ga je kapot maar je laat het niet blijken. Elke dag stress. Een jaar lang, tot er een klein lichtpuntje komt.
Dit is een echt verhaal.
ETHOS-telling1
De afgelopen maanden ben ik (Cindy de Haan) als programmasecretaris betrokken geweest bij de ETHOS-telling Holland-Rijnland. In april 2024 vond de meest recente ETHOS-telling plaats in 6 regio's in Nederland (Gelderland-Zuid, Hart van Brabant, Holland Rijnland, Regio Breda, Westelijke Mijnstreek en West-Friesland). Hierdoor hebben we inzicht in de cijfers over dak- en thuisloosheid en weten we op welke doelgroep en welke voorzieningen we moeten inspelen om de cijfers verder terug te dringen.
Voor deze telling wisten we niet dat:
- 1.490 vrouwen in Nederland dak- of thuisloos waren. Vrouwen vormen 30% van de totaal getelde groep.
- 1.101 kinderen op dat moment dak- of thuisloos waren. Dakloosheid treft kinderen ook indirect: 1.582 kinderen zijn niet zelf dak- of thuisloos, maar hebben wel een ouder die dak- of thuisloos is (meestal hun vader).
- Slechts 6% op straat leeft. De grootste groep lost het zelf op met vrienden, familie of door in de auto of tent te slapen.
- Ongeveer 40% van de mensen 1 jaar of langer (!) dak-of thuisloos is. Levens die stil staan. Veruit de meesten hebben een vorm van inkomen maar komen niet rond.
- Een conflict of relatiebreuk de meest voorkomende aanleiding was.
Instanties zouden echt meer begrip moeten opbrengen voor mensen zoals wij. Zoiets simpels als een briefadres weigeren, terwijl ze gewoon verplicht zijn dat te geven. Het was een heftige tijd. Ik merk nog steeds dat ik me heel snel gestrest voel. Die continue spanning zit gewoon in je lijf. Die raak je heel lastig kwijt.
Ervaringsdeskundige
Een leven op straat is de realiteit voor veel mensen in onze samenleving. Het is cruciaal dat we de gesprekken aangaan en actie ondernemen. Niemand zou zich ooit in deze positie mogen bevinden! De ervaringsverhalen hebben mij diep geraakt en me de ernst van de situatie doen inzien. Ze hebben mij ook aangemoedigd om mij in te zetten voor een betere toekomst. Om samen te werken aan verandering en begrip voor deze mensen die dringend onze steun en aandacht nodig hebben!
[1] ETHOS staat voor European Typology of Homelessness and Housing Exclusion, dat dakloosheid definieert als een gebrek aan volwaardige huisvesting. Er is gebruik gemaakt van de ETHOS-Light-classificatie om mensen die geen eigen (t)huis hebben in beeld te brengen.
Daaronder vallen situaties zoals het tijdelijk verblijven bij familie, dreigende huisuitzetting en het verblijven in niet-conventionele woonruimten zoals campings of caravans. De telling heeft ook speciale aandacht voor arbeidsmigranten en mensen die noodgedwongen verblijven op campings of vakantieparken.
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen?
Neem contact op.
