Interview
Celine draagt bij aan een veilige omgeving
Ruimtelijke ontwikkeling
Een dag bij de gemeente Oss
Stap binnen in een dag vol uitdagingen, samenwerkingen en veranderingen, waar ik, Jozef Groenland, als senior adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling (RO) vanuit NCOD gedetacheerd ben bij de gemeente Oss.
Mijn dagen bij de gemeente Oss draaien om het behandelen van ruimtelijke verzoeken en ontwikkelingen die buiten de regels vallen. Mijn taak is om te beoordelen of deze verzoeken gewenst en haalbaar zijn. Als dat zo is, kijken we vervolgens welke procedures nodig zijn om het verzoek mogelijk te maken.
Gemeente Oss telt 95.000 inwoners. Als RO-jurist heb ik de taak om ervoor te zorgen dat alle onderdelen van een plan beoordeeld worden. Dit kan ik niet zonder samenwerking met adviseurs van andere gebieden, zoals stedenbouw, bodem en geluid. Ik verzamel alle adviezen en maak daar één advies van. Uiteindelijk moet er één plan zijn, met een goede motivering waarmee je de procedure in kunt.
Iedere dag varieert. Elke dinsdag werk ik op locatie. Daar begin ik de dag met het doornemen van mijn e-mails, gevolgd door een koffiemomentje in de kantoortuin om bij te praten met collega's. Daarna start het eerste overleg. Als coördinator van de gebundelde procedures zorg ik dat meerdere ruimtelijke plannen op schema blijven en tegelijk in procedure gaan. Ik beoordeel plannen, peil bij collega's waar opgevraagde adviezen blijven en of ze nog hulp nodig hebben, en bereid principeverzoeken voor. Geen dag is hetzelfde, en dat maakt het werk dynamisch en boeiend.
Binnen de gemeente werk ik nauw samen met verschillende afdelingen en adviseurs. Maar ook externe adviseurs die initiatiefnemers vertegenwoordigen of specialist zijn op gebieden zoals geluid of archeologie. Deze samenwerkingen zijn essentieel om de juiste beslissingen te nemen.
Soms ontvang ik tegenstrijdige adviezen. Dan is het de kunst om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Onlangs was ik betrokken bij een plan waarbij ik een negatief advies kreeg vanuit het aspect water. Er werd voorgesteld om ergens te bouwen waar veel water wordt opgevangen. Dus was het knelpunt de extra verharding die komt kijken bij deze woningbouwontwikkeling. In dit geval besloot ik om in gesprek te gaan met de stedenbouwkundige, de collega die het negatieve wateradvies gaf en een collega die over het woningbouwprogramma ging. Tijdens dit gesprek peilde ik of het plan niet levensvatbaar was of dat we een oplossing konden vinden om het plan toch te laten doorgaan, zoals een ontwerpaanpassing. Door de verschillende collega´s te betrekken bij dit proces worden de verschillende belangen duidelijk. Zodat ik initiatiefnemers kan uitleggen waar een standpunt vandaan komt en wat de mogelijkheden zijn om tot een positief resultaat te komen.
Nog een voorbeeld waarbij we tegen uitdagingen lopen; de overgang naar de Omgevingswet. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar we zijn als gemeente Oss hard aan het werk om hierop voorbereid te zijn. Zo zijn we bezig met de standaarden, zoals motivering (dit was voorheen de toelichting) omzetten naar de nieuwe wet. Ook aan de regelbibliotheek wordt hard gewerkt. Het is een spannend en complex proces, maar met de juiste samenwerking en inzet komen we er wel.
Dat is ook gelijk het leukste aan mijn werk. De diversiteit en de continue uitdagingen die het met zich meebrengt. Als RO-jurist moet je van alle markten thuis zijn, en dat maakt het vakgebied zo interessant.
Ondanks dat ik gedetacheerd ben bij de gemeente Oss, voel ik me echt onderdeel van het RO-team daar. Ik word betrokken bij alle aspecten van het werk en heb de vrijheid om mijn bijdrage te leveren. Ook wanneer ze een borrel of teambuilding organiseren ben ik welkom en dat is een fijn gevoel. Ik ben echt onderdeel van het team bij de opdrachtgever.
Bedankt voor het meelezen en tot de volgende keer!
Neem contact op met Nicole, adviseur en vakgroepleider Ruimtelijke ontwikkeling