
Kennis
Succesvolle beleidsanalyses voor de Omgevingswet: Pilot BeleidsBot
Strategie & Leefomgeving
NivPL X NCOD Strategie & Leefomgeving Samenwerking
Prof. Zeger van der Wal & Hans Pouwels - 2025
Publieke professionals opereren vandaag de dag in een disruptieve omgeving waarin meer en minder voorspelbare verrassingen de waan van alledag bepalen. De lange termijn focus die huidige opgaven juist vereisen, staat continu onder druk.
In de wereld van management en leiderschap wordt gesproken van de zogeheten VUCA-wereld, gekarakteriseerd door volatility, uncertainty, complexity, en ambiguity. Zo’n wereld biedt uitdagingen én kansen. Co-creatie van beleid en diensten met diverse sectoren, stakeholders en nieuwe technologische tools kan leiden tot effectievere én meer legitieme oplossingen. Dit vereist echter een scala aan deels nieuwe waarden, rollen en competenties.
Kortom, er is grote behoefte aan publiek leiderschap. Aan dapper en moedig leiderschap. Ambtenaren spelen hierin een cruciale rol. Hoewel ze minder zichtbaar zijn dan politici, vormen ze het fundament van onze publieke sector. Wanneer ambtenaren excelleren, ontstaat goed bestuur. Ons openbaar bestuur heeft ambtelijke helden nodig die op de grote opgaven van deze tijd leiderschap tonen.
Zeven typen leiderschap
Specifiek is leiderschap vereist op zeven deels overlappende terreinen, waarbij ieder type leiderschap zowel traditionele als nieuwe vaardigheden vereist:
Hoe ontwikkelen we ambtelijke helden?
Met het identificeren van deze zeven typen leiderschap zijn we er nog niet. Hoe zorgen we ervoor dat ambtenaren deze vaardigheden aanleren en toepassen? En hoe brengen we ambtelijk heldendom naar de werkvloer en verweven we het in de dagelijkse praktijk?
Het ontwikkelen van deze leiderschapsvaardigheden vraagt om meer dan alleen intentie. Het vergt een structurele inbedding in de organisatie cultuur en concrete acties die de organisatie in staat stellen om ambtelijk heldendom ook daadwerkelijk te stimuleren.
Elk ontwikkelings- en trainingsprogramma dat morgen wordt ontworpen en geïmplementeerd, moet als uitgangspunt nemen dat overheidscarrières er in 2030 radicaal anders uitzien dan vandaag. Switchen tussen functies en sectoren zal de norm worden, terwijl de verhouding tussen vaste contracten afneemt en multi-job carrières en ZZP-constructies toenemen. Nieuwe generaties ambtenaren beschouwen vijf jaar bij dezelfde werkgever al als een lange termijn. Tegelijkertijd zal de oudere generatie steeds langer blijven werken, wat betekent dat er niet alleen in high-potential programma’s moet worden geïnvesteerd, maar juist ook in de ontwikkeling en motivatie van senior professionals.
Daarnaast wordt duidelijk dat persoonlijke ontwikkeling een steeds grotere rol speelt in het aantrekken en behouden van talent. Individuen met de potentie om excellente publieke leiders te worden, vertrekken te vaak vroegtijdig vanwege een gebrek aan groeimogelijkheden of een werkomgeving die hen niet voldoende uitdaagt. Dit vraagt om een vernieuwde aanpak waarin leiderschap en ambtelijk heldendom niet als geïsoleerde competenties worden gezien, maar als structurele bouwstenen van professionele ontwikkeling en een organisatiecultuur.
Hoe zorgen we voor het behoud van ambtelijke helden?
Om ambtelijke helden te behouden, moet leiderschap in al zijn vormen – communicatief, digitaal, inclusief, duurzaam, ethisch, vooruitziend en ontkokerd – structureel onderdeel zijn van de organisatiecultuur. Dit betekent dat het gedachtegoed naast dat het in trainingen wordt aangeboden, ook actief wordt geïntegreerd in werkmethodieken en de organisatiecultuur. Het zou als een rode draad door alle structuren binnen een organisatie en haar personeelsopleiding heen moeten lopen.
Om ambtelijk heldendom en leiderschap te laten groeien en écht onderdeel te maken van een organisatie kan dit op de volgende wijze structureel worden verankerd:
Tot slot
Door ambtelijk heldendom niet te zien als iets wat uitsluitend in specifieke leergangen wordt aangereikt en ontwikkeld, maar als een integraal onderdeel van de manier waarop binnen overheidsorganisatie wordt gewerkt, kunnen we borgen dat een nieuwe generatie publieke professionals de eigenschappen van de toekomst beheerst. Dit zorgt voor professionals die niet alleen beleidsdoelen realiseren of aan wetgeving toetsen, maar die ook het lef en de wendbaarheid hebben om in de dynamische, disruptieve wereld van vandaag en morgen effectief leiderschap te tonen.
Overheidsorganisaties zullen daarom moeten investeren in (individuele) leertrajecten voor professionals. Daarnaast zal een organisatie een cultuur moeten bieden die ambtelijke helden daadwerkelijk de ruimte geeft om te excelleren binnen hun dagelijkse werkzaamheden. Dit moet het nieuwe normaal worden. De kunst is namelijk om ervoor te zorgen dat ambtelijke helden niet alleen ontstaan, maar ook blijven groeien!
Neem contact op met Hans, adviseur & vakgroepleider Strategie & Leefomgeving