![](/_next/image/?url=https%3A%2F%2Fwordpress.ncod.nl%2Fapp%2Fuploads%2F2024%2F07%2FIMG_8829.jpeg&w=2048&q=75)
Kennis
Bewegen naar een circulaire economie
Ruimtelijke ontwikkeling
Workshop:
NCOD organiseert workshops 'Aan de slag met de structuur van het omgevingsplan'. Recent is dit ook gedaan voor de werkorganisatie Druten-Wijchen. Tijdens deze interactieve sessie kreeg de gemeente inzicht in de verschillende structuren van het omgevingsplan en hun voor- en nadelen.
De transitie naar een omgevingsplan blijkt in de praktijk vaak complexer dan verwacht, door de vereisten van integratie, afstemming en juridische kaders. Gemeenten staan voor de complexe uitdaging om uiterlijk in 2032 een omgevingsplan te ontwikkelen dat voldoet aan de Omgevingswet. Deze wet biedt gemeenten meer afwegingsruimte en een bredere reikwijdte, wat hen de mogelijkheid geeft om hun omgevingsplan op maat te maken. Een van de belangrijkste beslissingen die hierin moet worden genomen, is de keuze voor een passende structuur die aansluit bij de specifieke kenmerken van een gemeente.
Het proces om de juiste structuur voor een omgevingsplan te kiezen, start met een terugkeer naar de basis van het omgevingsplan, zoals de basisdoelen, het overgangsrecht en de bruidsschat. Tijdens de workshop krijgen deelnemers een helder overzicht van de juridische en digitale mogelijkheden en beperkingen binnen het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Vanuit deze basis verkennen deelnemers verschillende structuren voor het omgevingsplan. Met behulp van Liberating Structures gaan de deelnemers vervolgens zelf aan de slag om de eerste keuzes te maken, waarbij aandacht wordt besteed aan de uitgangspunten, de structuur en de strategie om te komen tot een omgevingsplan. Dit proces resulteert in een concreet en praktisch 10-stappenplan dat richting geeft aan de verdere implementatie. De deelnemers kregen hierdoor niet alleen theoretisch inzicht, maar konden direct praktische stappen zetten in de ontwikkeling van hun omgevingsplan.
Voor de werkorganisatie Druten-Wijchen leidde de workshop tot het advies om te starten met een beleidsneutraal omgevingsplan in een hybride structuur. Deze hybride structuur biedt flexibiliteit en combineert input van verschillende beleidsdisciplines, wat goed aansluit bij de behoeften van de werkorganisatie Druten-Wijchen. Deze structuur wordt in eerste instantie kleinschalig toegepast. De inzichten uit de workshop hebben geleid tot een helder advies voor de werkorganisatie Druten-Wijchen, met concrete stappen voor de verdere ontwikkeling van het omgevingsplan. De workshopleiders Nicole en Hans hebben vanuit hun praktijkervaring belangrijke aandachtspunten en praktische tips gedeeld voor de verdere ontwikkeling van het plan.
Tijdens de interactieve workshop ‘Aan de slag met de structuur van het omgevingsplan’ worden deelnemers wegwijs gemaakt in de mogelijke structuren van het omgevingsplan. De voor- en nadelen van elke structuur komen aan bod, zodat deelnemers de benodigde kennis kunnen opdoen om een goed onderbouwde keuze te maken. Na de workshop ontvangt de deelnemende gemeente een advies op maat om direct aan de slag te gaan met het gemeentelijke omgevingsplan.
Mijn collega’s en ik hebben de sessie als zeer nuttig ervaren. We hebben meer richting gekregen in wat past bij onze werkorganisatie. Natuurlijk roept het ook veel vragen op, maar dat hoort bij de Omgevingswet. Het heeft ons weer wat hoop gegeven dat het toch gaat lukken met het omgevingsplan.
Deelnemer werkorganisatie Druten-Wijchen
NCOD helpt organisaties écht vooruit. Wij brengen beweging en ondersteunen organisaties bij het zetten van concrete stappen. Met onze uitgebreide kennis van de mogelijkheden en beperkingen van de Omgevingswet en onze praktijkervaring in omgevingsplanning, ondersteunen wij gemeenten effectief. Onze multidisciplinaire aanpak combineert expertise in ruimtelijke ordening, procesoptimalisatie en strategie. Hiermee bieden wij gemeenten de ondersteuning die ze nodig hebben.
De adviseurs van NCOD staan klaar om vergunningverleners, juristen en beleidsmedewerkers te begeleiden bij de ontwikkeling van een passend omgevingsplan. Samen zetten we de eerste stappen richting een goed doordachte structuur, waarbij uw gemeente wordt voorzien van de nodige inzichten, informatie en inspiratie. Wilt u met vertrouwen stappen zetten in de ontwikkeling van uw omgevingsplan? Neem contact met ons op voor meer informatie of om een workshop te plannen.